Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
ANAF a publicat in 15.10.2021 un proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind legitimațiile de verificare fiscală.
Potrivit dispozițiilor art. 118 alin.(4) coroborate cu dispozițiile art. 147 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și dispozițiilor art. 19 alin. (2) din Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor şi a procedurii de aplicare a acestora, la data începerii verificării situaţiei fiscale personale, organul fiscal prezintă persoanei fizice verificate legitimaţia de verificare fiscală.
Până în prezent modelul legitimațiilor de verificare fiscală a fost aprobat prin O.P.A.N.AF. nr. 2225/2016. Acesta nu mai este în concordanță cu situația de fapt din prezent, întrucât:
Prin O.P.A.N.A.F nr. 1070/2020 privind aprobarea structurii organizatorice a A.N.A.F., precum și prin O.P.A.N.A.F. nr. 967/2020 şi nr. 968/2020 privind aprobarea structurilor organizatorice a Direcţiilor regionale ale finanţelor publice Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, respectiv Bucureşti, s-a stabilit că, serviciile de verificări fiscale care până la data reorganizării ANAF erau prevăzute în organigrama Direcției Generale Control Venituri Persoane Fizice, să funcţioneze în cadrul aparatului propriu al direcţiei generale regionale a finanţelor publice în subordinea directorului executiv – inspecţie fiscalǎ.
Potrivit prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 2778/2020, competenţa în realizarea verificǎrii situaţiei fiscale personalǎ pe întregul teritoriu al ţǎrii este exercitatǎ de cǎtre Direcţia Generalǎ Control Venituri Persoane Fizice şi de cǎtre structurile de verificǎri fiscale din cadrul direcţiilor generale regionale a finanţelor publice.
O.P.A.N.A.F. nr. 3504 din 13 noiembrie 2013 privind aprobarea modelului şi caracteristicilor siglelor utilizate la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală reglementează siglele utilizate de fiecare direcție generală regională a finanțelor publice în parte.
În scopul utilizării resurselor financiare ale Agenției într-un mod rațional considerăm oportun că noul ordin să nu mai prevadă utilizarea de insigne și portlegitimații, așa cum era reglementat de O.P.A.N.A.F. nr. 2225/2016.
Sintetizând noul ordin privind legitimațiile de verificare fiscală va reglementa:
Modelul legitimaţiei de verificare utilizatǎ de cǎtre personalul din cadrul direcţei generale control fiscal persoane fizice şi din cadrul direcţiilor generale regionale a finanţelor publice.
Utilizarea de către personalul direcţei generale control fiscal persoane fizice legitimaţiile de verificare şi pentru desfǎşurarea inspecţiilor fiscale privind impozitul pe venit în considerarea competențelor stabilite prin O.P.A.N.A.F. nr. 3696/2015 privind exercitarea inspecţiei fiscale privind impozitul pe venit asupra tuturor persoanelor impozabile, indiferent de forma lor de
organizare, pe întregul teritori al ţǎrii.
Stabilirea regimului legitimaţiilor, a repartizǎrii plajelor de numere şi a evidenţei nominale pentru legitimaţiile de verificare.
Dispoziţii tranzitorii privind valabilitatea legitimaţiilor de verificare eliberate la nivelul direcţiei generale control venituri persoane fizice.
Având în vedere cele de mai sus, considerăm că este necesară elaborarea unui ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind legitimațiile de verificare fiscală prin care să se aprobe modelul acestor legitimații şi prin care să fie abrogate dispoziţiile O.P.A.N.A.F nr. 2225/2016.